De’Longhi PAC EL92 Silent

De PAC EL92 Silent van DeLonghi is een stijlvolle mobiele airco met een prima koelvermogen. De De’Longhi PAC EL92 Silent is met zijn energieklasse A+ net een stukje zuiniger dan zijn concurrenten.

De Mobiele Airco De'LonghiPAC EL92 Silent

Product Score

7,7


Koelvermogen 8,2
Geluid 7,5
Energieverbruik 8,2
Extra Functies 8,0
Formaat/Gewicht 6,4

” De PAC EL92 Silent van De’Longhi is door ons beoordeeld met een 7,7 dankzij een goed krachtig koelvermogen, energiezuinigheid en het zelf verdampende condensatiesysteem. “

Koelvermogen

Het koelvermogen van de PAC EL92 Silent geeft aan hoeveel oppervlakte (m²) of inhoud (m³) de mobiele airco kan verkoelen. Het maximaal koelvermogen waarover de DeLonghi PAC EL92 Silent beschikt is 10.000 BTU. Dit is een getal wat we zelden voorbij zien komen. Volgens de fabrikant zou de airco dan ook goed zijn voor ruimtes met een maximale afmeting tot 85 m³.

Een mobiele airco met meer koelvermogen nodig? Bekijk dan even de De’Longhi PAC EL98 Eco Real Feel.

Omgerekend in vierkante meters zou dit betekenen dat de PAC EL92 Silent ruimtes tot 33m² kan verkoelen. Hierbij hebben we een plafondhoogte van 2,6 meter gehanteerd. De reden hiervoor is omdat dit de wettelijk vastgestelde hoogte voor plafonds van nieuwbouwwoningen is. Niet iedereen zal een nieuwbouwwoning hebben, maar dit maakt de data wel toekomstbestendig. Op het getal in vierkante meters passen we nog een 10% correctie toe vanwege het feit dan fabrikanten hun apparatuur onder ideale omstandigheden testen. Hierdoor komt het eindgetal op 29m² voor kamers of ruimtes welke goed geïsoleerd zijn. Minder goed geïsoleerde ruimtes kunnen gebruikt worden tot en met 20 m². De maximale luchtverplaatsing waarover de DeLonghi PAC EL92 Silent beschikt is 350 m3/h.

Met ongeveer 1.000 BTU meer onderscheid de DeLonghi PAC EL92 Silent toch met vergelijkbare mobiele airco’s. De DeLonghi PAC EL92 Silent zet zichzelf met bovenstaande gegevens neer als een net iets boven gemiddelde mobiele airco. Naar ons idee is de mobiele airco dan ook prima geschikt voor kleinere ruimtes als de de slaap- en studentenkamers. Gebruik in grotere kamers zoals een woonkamer is in sommige gevallen wellicht ook mogelijk, maar dit hangt af van de oppervlakte van de ruimte.

Slaapkamer (12 m²)

Studentenkamer (18 m²)

Woonkamer (38 m²)

Kleine Kantoorruimte (50 m²)

Bovenstaande afmetingen dienen enkel als voorbeeld. De afmetingen zijn als gemiddelde genomen. Meet je eigen kameroppervlakte na om er zeker van te zijn dat de mobiele airco voldoende koelvermogen heeft.

Geluid

Het geluid wat de mobiele airco produceert is een belangrijke factor. Een (te) hoge geluidsproductie van een airco kan op ten duur al snel gaan irriteren, of kan tijdens de nacht voor slaapproblemen zorgen. Ondanks de term ‘Silent’ in de naam, heeft de DeLonghi PAC EL92 Silent nog steeds een maximaal geluidsniveau van 62 dB. Hiermee valt de mobiele airco onder het gemiddeld qua geluidsniveau.

De toevoeging die de DeLonghi PAC EL92 Silent met zich meebrengt is de speciale ‘silent’ modus. Deze modus is vergelijkbaar met de nachtmodus op andere mobiele airco’s. Toch merken we een net iets groter verschil met de silent modus dan met vergelijkbare nachtmodus. Met minimale geluidsniveau waarop de airco zou werken is 47 dB volgens de fabrikant. Wij kopen op een aantal dB meer uit, maar dit is naar ons idee een prima prestatie. Wel moeten we hierbij benadrukken dat ondanks de speciale ‘silent’ modus de mobiele airco nog steeds voldoende geluid zal produceren om menig mens ’s nachts wakker te houden.

62 dB

|
30 dB – Gefluister

|
40 dB – Koelkast

|
50 dB –   Regen 

|
60 dB – Wasmachine

|
70 dB – Stofzuiger

Energieverbruik

Het energieverbruik geeft aan hoe zuinig of juist onzuinig een mobiele airco is. Ook geeft het weer hoeveel stroom de airco verbruikt. De DeLonghi PAC EL92 Silent heeft een zogeheten “EER” (efficiëntie ratio) van 3,1. Dit is de verhouding tussen het koelvermogen en het opgenomen vermogen. Hoe hoger dit getal, hoe meer koelvermogen de airco levert tegen een laag of lager energieverbruik. Dit houdt voor de DeLonghi PAC EL92 Silent in dat het maximale koelvermogen 3,1 keer zo hoog is aan wat de mobiele airco aan stroom verbruikt. Dit is weer terug te vertalen in het energielabel A+ wat de airco heeft. Het maximaal opgenomen vermogen in Watt is slechts 780. Voor een mobiele airco in deze categorie is dat zeer indrukwekkend. DeLonghi heeft hier zeer zijn best op gedaan.

Als we gaan kijken wat dit betekend voor de portemonnee zien we het volgende. Omgerekend verbruikt de mobiele airco 0,8 kWh/60min. Op jaarbasis bij een gemiddeld verbruik van 40 zomerdagen per jaar, 8 uur per dag, zou dit €56,32 kosten aan stroom.

Kosten zijn op basis van 0,22 cent per kWh / 8 uur per dag.

Functies

Extra functies waarover een mobiele airco kan beschikken zijn bijvoorbeeld een nachtmodus, ontvochtigings- of verwarmingsfunctie. Standaard heeft niet elke mobiele airco deze functies ingebouwd zitten.

De DeLonghi PAC EL92 Silent beschikt over drie standen: koelen, ontvochtiging en ventileren. De ontvochtigingsfunctie heeft een maximum vermogen om tot 32 liter per dag aan vocht uit de lucht te ontrekken. Dit getal ligt iets boven het gemiddelde van 28 liter per dag.

Een toch wel zeer groot voordeel te noemen, wat we dan ook direct als pluspunt nemen, is het zelf verdampende condensatiesysteem waarover de DeLonghi PAC EL92 Silent beschikt. Bij andere mobiele airco’s is het vaak noodzakelijk om het opgevangen water eens in de zoveel dagen te legen. Bij deze mobiele airco is dit niet het geval. De DeLonghi PAC EL92 Silent verdampt (verneveld) het water en voert deze af samen met de warme lucht via de grote afvoerslang.

Daarnaast beschikt de airco nog over de eerder genoemde ‘silent’ modus en zit er een timer ingebouwd om de airco automatisch op een vooraf ingestelde tijd uit te schakelen.

Formaat & Gewicht

Het formaat en gewicht blijven een ondergeschoven, maar toch belangrijke factor. Het gewicht van de DeLonghi PAC EL92 Silent weegt 32 Kg. Hiermee valt hiermee in de zwaardere categorie. Vele mobiele airco’s hebben tegenwoordig een zwaar gewicht, maar we vinden het toch belangrijk om dit onderdeel mee te nemen in onze vergelijking. We zijn nog steeds van mening dat niet iedereen in staat is een apparaat van 32 Kg de trap op te tillen.

Het is dus niet aan te raden deze airco aan te schaffen als je hem meerdere malen per week moet verplaatsen tussen verdiepingen. Het is dan wellicht handig om even verder te zoeken naar een lichtere mobiele airco. Wil je de airco op dezelfde verdieping verplaatsen? Dat is gelukkig geen probleem dankzij de wieltjes onder de airco.

De afmetingen bedragen (bxdxh) 45x41x75. Hiermee staat de DeLonghi PAC EL92 Silent terecht op een net iets bovengemiddelde positie. Het is geen kleine airco, dus ook zeker niet geschikt voor elke kamer.

Vergelijking op gewicht

Evolar evo es9000
40 Kg
Whirlpool PACB212HP
35 Kg
De’Longhi PAC EL98
33 Kg
DeLonghi PAC EL92 Silent
32 Kg
Fuave ACS16K01
31 Kg
Sencor MT1231C
31 Kg
Honeywell HF08CES
29 Kg
Evolar EVO 12000C
28,5 Kg
Fuave ACB12K01
24 Kg
Fuave ACB07K01
18 Kg
In Kg op basis van gewicht (hoger is zwaarder)

Vergelijking op formaat

Evolar evo es9000
49x33x92
Fuave ACS16K01
48x39x78
De’Longhi PAC EL98
45x41x75
DeLonghi PAC EL92 Silent
45x41x75
Whirlpool PACB212HP
45x40x74
Sencor MT1231C
44x36x72
Evolar EVO 12000C
42x36x72
Fuave ACB07K01
37x32x87
Honeywell HF08CES
42x35x71
Fuave ACB12K01
35x33x80
In cm op basis van formaat (hoger is groter)

Conclusie

De PAC EL92 Silent van DeLonghi heeft ons zeer positief verrast. Met een krachtig koelvermogen, energievriendelijk verbruik en niet te vergeten het ingebouwde condensatiesysteem. Onderaan de streep scoort de airco meer dan prima. Het ingebouwde condensatiesysteem is dan ook iets waar we zeer enthousiast over zijn, omdat het handmatig legen voor vele een irritante en onhandige bezigheid is. Met iets meer koelvermogen is de airco ook in staat net iets grotere ruimtes te verkoelen. Dit zal natuurlijk beperkt blijven tot het maximum wat is aangegeven door de fabrikant. Zowel het gewicht als formaat liggen wel aan de hoge kant. In de categorie ‘Formaat & Gewicht’ scoort de airco dan ook minder goed dan op de resterende punten. Zoals eerder benoemd vinden we een apparaat van 32 Kg de trap op tillen niet niks.

Alles bij elkaar opgeteld geeft ons een zeer positief oordeel. We zien de PAC EL92 Silent van DeLonghi dan ook prima in gebruik voor kleine tot middelgrote ruimtes zoals de slaap- of studentenkamer. Voor wie de airco in zijn of haar woonkamer wilt gebruiken zal eerst even de afmetingen moeten opnemen.

Deze score voor de De’Longhi PAC EL92 Silent zet de mobiele airco neer op een 7,7. De PAC EL92 Silent van De’Longhi krijgt van ons dus een dikke voldoende.

Product Score

7,7


Koelvermogen 7,7
Geluid 7,8
Energieverbruik 8,6
Extra Functies 8,7
Formaat/Gewicht 6,1

Plus- en minpunten

De mobiele airco is met 10.000 BTU relatief krachtig

De airco heeft een ingebouwde ‘silent’ modus

Er is een ontvochtigingsfunctie ingebouwd

De mobiel airco heeft een zelf verdampende condensatiesysteem

Met het energielabel A+ is de airco relatief energiezuinig

De airco maakt ondanks de ‘silent’ modus nog steeds veel geluid

De mobiele airco is met 32 Kg zwaar in gewicht

De airco wordt geleverd met een redelijk korte afvoerslang (120 cm)

De mobiele airco wordt geleverd zonder raamafdichtingsset

Alle Specificaties

Koelprestaties
Maximaal koelvermogen10.000 BTU
Geschikt voor ruimtes in kubieke meters85 m³
Maximum vermogen goed geïsoleerde ruimtes29 m²
Maximum vermogen minder goed geïsoleerde ruimtes20 m²
Maximale luchtverplaatsing350 m3/h

Geluidniveau
Maximaal geluidsniveau62 dB

Energieverbruik
Energielabel A+
EER3,1
Verbruik0,8 kWh/60min

Gewicht en formaat
Breedte45 cm
Diepte41 cm
Hoogte75 cm
Gewicht32 Kg

Functies en opties
Afstandsbediening
Nachtmodus
Verwarmingsfunctie
Ontvochtigingsfunctie
Timer
Verstelbare uitblaasrichting
Wi-Fi (bedienbaar via app)

Technische details
Lengte van de afvoerslang150 cm
Diameter van de afvoerslang15 cm
Lengte stroomkabel120 cm
Ontvochtiging capaciteit32 liter per dag

Productdetails
MerkDe’Longhi
TypePAC EL92 Silent
EAN8004399512467
Standaard meegeleverdAfstandsbediening, Afvoerslang, Raam lucht-afvoerset, Handleiding

Veelgestelde Vragen (FAQ)

De afvoerslang van de DeLonghi PAC EL92 Silent heeft een diameter van 15 cm.
De afvoerslang van de DeLonghi PAC EL92 Silent heeft een lengte van 150 cm (1,5 m).
De stroomkabel van de DeLonghi PAC EL92 Silent heeft een kabellengte van 120 cm (1,2 m).
De DeLonghi PAC EL92 Silent hoeft niet geleegd te worden. Dankzij het zelf verdampende condensatiesysteem verdampt (verneveld) de mobiele airco het water en voert deze door de grote afvoerslang af samen met de warme lucht.
De DeLonghi PAC EL92 Silent heeft meerdere sensoren ingebouwd zitten, die continue de omgeving controleren. Dankzij automatische aanpassingen kan de mobiele airco zelf de temperatuur en vochtigheid in de ruimte regelen.