De’Longhi PAC EL98 Eco Real Feel

De PAC EL98 Eco Real Feel van De’Longhi. Een krachtige mobiele airco met zelf verdampende condensatiesysteem. De De’Longhi PAC EL98 Eco Real Feel is een prima mobiele airco voor het gehele gezin.

De Mobiele Airco De'Longhi PAC EL98 Eco Real Feel

Product Score

7,3


Koelvermogen 8,0
Geluid 6,7
Energieverbruik 7,3
Extra Functies 8,1
Formaat/Gewicht 6,2

” De PAC EL98 Eco van De’Longhi is door ons beoordeeld met een 7,3 vanwege het bovengemiddelde koelvermogen en het zelf verdampende condensatiesysteem. “

Koelvermogen

Het maximale koelvermogen wordt aangegeven in BTU, wat weer gelijk staat aan hoeveel oppervlakte (m²) of inhoud (m³) de airco kan verkoelen. Het maximaal koelvermogen van de De’Longhi PAC EL98 Eco Real Feel is 10.700 BTU. De’Longhi zelf geeft hierbij aan dat dit koelvermogen goed is om ruimtes tot een maximum van 100 m³ te verkoelen.

Net wat meer koelvermogen nodig? Bekijk dan even de De’Longhi PAC EX120 Silent.

Naar vierkante meters omgerekend komen we uit op 38 m² en na een correctie van 10% wordt dit getal 35 m². Hierbij wordt er wel vanuit gegaan dat de ruimtes waarin de airco staat goed geïsoleerd is. Voor de berekening naar vierkante meters is een plafondhoogte van 2,6 meter gehanteerd. De reden hiervoor is omdat dit de wettelijk vastgestelde hoogste van plafonds van nieuwbouwwoningen is. Voor minder goed geïsoleerde ruimtes is de mobiele airco geschikt tot een maximum van 23 m². De maximale luchtverplaatsing waarover de De’Longhi PAC EL98 Eco Real Feel beschikt is 350 m3/h.

De PAC EL98 Eco Real Feel van De’Longhi biedt een goed koelvermogen voor menig huishouden. Het maximaal koelvermogen ligt ook iets hoger dan het gemiddelde van 9.000 BTU. Naar ons idee is de mobiele airco dan ook prima geschikt voor kleinere tot middelgrote ruimtes zoals de slaap- en studentenkamers. Gebruik in grotere kamers zoals een woonkamer is in sommige gevallen wellicht ook mogelijk, maar dit kan enkel tot een maximum van 35 m². In ons voorbeeld komt de De’Longhi PAC EL98 Eco Real hiervoor net wat vermogen te kort, maar niet iedereen zijn kamer heeft natuurlijk dezelfde afmetingen.

Slaapkamer (12 m²)

Studentenkamer (18 m²)

Woonkamer (38 m²)

Kleine Kantoorruimte (50 m²)

Bovenstaande afmetingen dienen enkel als voorbeeld. De afmetingen zijn als gemiddelde genomen. Meet je eigen kameroppervlakte na om er zeker van te zijn dat de mobiele airco voldoende koelvermogen heeft.

Geluid

Het geluid wat de mobiele airco produceert is een belangrijke factor. Een (te) hoge geluidsproductie van een airco kan op ten duur al snel gaan irriteren, of kan tijdens de nacht voor slaapproblemen zorgen. Voor wie ervaring heeft met mobiele airco’s weet dat ze niet bepaald stil zijn. De De’Longhi PAC EL98 Eco Real ontkomt daar helaas ook aan. De airco heeft een maximaal geluidsniveau van 64 dB. Hiermee valt de mobiele airco net één decibel onder het gemiddelde qua geluidsniveau.

De toevoeging die de De’Longhi PAC EL98 Eco Real met zich meebrengt is de speciale ‘silent’ modus. Deze modus is vergelijkbaar met de nachtmodus op andere mobiele airco’s. Toch merken we net wat meer verschil met de silent modus ten opzichte van de vergelijkbare nachtmodus. Met minimale geluidsniveau waarop de airco zou werken is 47 dB volgens de fabrikant. Wij komen op een aantal dB meer uit, maar dit is naar ons idee een prima prestatie. Wel moeten we hierbij benadrukken dat ondanks de speciale ‘silent’ modus de mobiele airco nog steeds voldoende geluid zal produceren om menig mens ’s nachts wakker te houden.

64 dB

|
30 dB – Gefluister

|
40 dB – Koelkast

|
50 dB –   Regen 

|
60 dB – Wasmachine

|
70 dB – Stofzuiger

Energieverbruik

Het energieverbruik staat gelijk aan hoe (on)zuinig de mobiele airco is en wat het apparaat aan stroom verbruikt. De De’Longhi PAC EL98 Eco Real heeft een zogeheten “EER” (efficiëntie ratio) van 2,6. Dit is de verhouding tussen het koelvermogen en het opgenomen vermogen. Hoe hoger het getal, hoe meer koelvermogen de airco dus levert tegen een laag of lager energieverbruik. Dit houdt voor de De’Longhi PAC EL98 Eco Real in dat het maximale koelvermogen 2,6 keer zo hoog is aan wat de mobiele airco aan stroom verbruikt. Dit is weer terug te vertalen in het energielabel A waarover de mobiele airco beschikt.

Als we gaan kijken wat dit betekend voor de portemonnee zien we het volgende. Omgerekend verbruikt de mobiele airco 1,0 kWh/60min. Op jaarbasis bij een gemiddeld verbruik van 40 zomerdagen per jaar, 8 uur per dag, zou dit €70,40 kosten aan stroom.

Kosten zijn op basis van 0,22 cent per kWh / 8 uur per dag.

Functies

Extra functies waarover een mobiele airco kan beschikken zijn bijvoorbeeld een nachtmodus, ontvochtigings- of verwarmingsfunctie. Standaard heeft niet elke mobiele airco deze functies ingebouwd zitten.

De De’Longhi PAC EL98 Eco Real beschikt over drie standen: koelen, ontvochtiging en ventileren. De ontvochtigingsfunctie heeft een maximum vermogen om tot 36 liter per dag aan vocht uit de lucht te onttrekken. Dit getal ligt iets boven het gemiddelde van 28 liter per dag en is 4 liter meer dan de DeLonghi PAC EL92 Silent te bieden heeft.

Een toch wel zeer groot voordeel te noemen, wat we dan ook direct als pluspunt nemen, is het zelf verdampende condensatiesysteem waarover de De’Longhi PAC EL98 Eco Real beschikt. Bij andere mobiele airco’s is het vaak noodzakelijk om het opgevangen water eens in de zoveel dagen te legen. Bij deze mobiele airco is dit niet het geval. DeDe’Longhi PAC EL98 Eco Real verdampt (verneveld) het water en voert deze af samen met de warme lucht via de grote afvoerslang.

Daarnaast beschikt de airco nog over de eerder genoemde ‘silent’ modus en zit er een timer ingebouwd om de airco automatisch op een vooraf ingestelde tijd uit te schakelen.

Formaat & Gewicht

Het formaat en gewicht blijven een ondergeschoven, maar toch belangrijke factor. Het gewicht van de De’Longhi PAC EL98 Eco Real weegt maar liefst 33 Kg. Hiermee valt hiermee in de zwaardere categorie. Vele mobiele airco’s hebben tegenwoordig een zwaar gewicht, maar we vinden het toch belangrijk om dit onderdeel mee te nemen in onze vergelijking. We zijn nog steeds van mening dat niet iedereen in staat is een apparaat van 33 Kg de trap op te tillen.

Het is dus niet aan te raden deze airco aan te schaffen als je hem meerdere malen per week moet verplaatsen tussen verdiepingen. Het is dan wellicht handig om even verder te zoeken naar een lichtere mobiele airco. Wil je de airco op dezelfde verdieping verplaatsen? Dat is gelukkig geen probleem dankzij de wieltjes onder de airco.

De afmetingen bedragen (bxdxh) 45x41x75. Hiermee komt de De’Longhi PAC EL98 Eco Real terecht op een net iets bovengemiddelde positie. Het is zeker geen kleine airco, en daarom ook niet geschikt voor elke kamer.

Vergelijking op gewicht

Evolar evo es9000
40 Kg
Whirlpool PACB212HP
35 Kg
De’Longhi PAC EL98
33 Kg
De’Longhi PAC CN93 ECO
33 Kg
Fuave ACS16K01
31 Kg
Sencor MT1231C
31 Kg
Honeywell HF08CES
29 Kg
Evolar EVO 12000C
28,5 Kg
Fuave ACB12K01
24 Kg
Fuave ACB07K01
18 Kg
In Kg op basis van gewicht (hoger is zwaarder)

Vergelijking op formaat

Evolar evo es9000
49x33x92
Fuave ACS16K01
48x39x78
De’Longhi PAC EL98
45x41x75
De’Longhi PAC CN93 ECO
45x41x75
Whirlpool PACB212HP
45x40x74
Sencor MT1231C
44x36x72
Evolar EVO 12000C
42x36x72
Fuave ACB07K01
37x32x87
Honeywell HF08CES
42x35x71
Fuave ACB12K01
35x33x80
In cm op basis van formaat (hoger is groter)

Conclusie

De PAC EL98 Eco Real van De’Longhi is een mobiele airco van hoogwaardige kwaliteit. Deze airco heeft ons zeker positief verrast. Zowel het krachtige koelvermogen als het ingebouwde condensatiesysteem. Wat de airco in onze ogen helemaal afgemaakt had was een mogelijkheid om het apparaat te bieden via de smartphone. Een ingebouwde Wi-Fi optie is helaas niet aanwezig. Het specifieke getal van 10.700 BTU (het maximaal vermogen) is iets wat we niet eerder bij een mobiele airco hebben voorbij zien komen. Toch heeft de airco met dit maximaal vermogen meer dan genoeg kracht om menig ruimte te voorzien van verkoeling.

Met iets meer koelvermogen meer dan gemiddeld kan de airco ook grotere ruimtes verkoelen. Uiteraard blijft dit beperkt tot het maximaal aantal vierkante meters wat de fabrikant heeft opgegeven. Zowel het gewicht als formaat liggen bij dit model mobiele airco wel aan de hoge kant. In deze categorie scoort de airco dan ook minder goed. Een apparaat van 33 Kg is niet door iedereen makkelijk te verplaatsen, laat staan de trap op te tillen.

Ons eindoordeel is gelukkig zeer positief. We zien de PAC EL98 Eco Real van De’Longhi dan ook prima in gebruik voor kleine tot middelgrote ruimtes zoals de slaap- of studentenkamer. Voor wie de airco in zijn of haar woonkamer wilt gebruiken zal eerst even de afmetingen moeten nagaan.

Deze score voor de PAC EL98 Eco Real van De’Longhi zet de mobiele airco neer op een 7,3. De De’Longhi PAC EL98 Eco Real krijgt van ons dus een dikke voldoende.

Product Score

7,3


Koelvermogen 8,0
Geluid 6,7
Energieverbruik 7,3
Extra Functies 8,1
Formaat/Gewicht 6,2

Plus- en minpunten

Met 10.700 BTU aan koelvermogen is de airco krachtiger dan gemiddeld

Er is een speciale ‘silent’ modus aanwezig

De airco beschikt over een ingebouwde ontvochtigingsfunctie

De mobiele airco heeft een zelf verdampende condensatiesysteem

De airco maakt ondanks de ‘silent’ modus nog steeds redelijk veel geluid

De mobiele airco is met 33 Kg zwaar in gewicht

De meegeleverde afvoerslang van de airco is relatief kort (120 cm)

De airco wordt geleverd zonder raamafdichtingsset

Alle Specificaties

Koelprestaties
Maximaal koelvermogen10.700 BTU
Geschikt voor ruimtes in kubieke meters100 m³
Maximum vermogen goed geïsoleerde ruimtes35 m²
Maximum vermogen minder goed geïsoleerde ruimtes25 m²
Maximale luchtverplaatsing350 m3/h

Geluidniveau
Maximaal geluidsniveau64 dB

Energieverbruik
Energielabel A
EER2.6
Verbruik1,0 kWh/60min

Gewicht en formaat
Breedte45 cm
Diepte41 cm
Hoogte75 cm
Gewicht33 Kg

Functies en opties
Afstandsbediening
Nachtmodus
Verwarmingsfunctie
Ontvochtigingsfunctie
Timer
Verstelbare uitblaasrichting
Wi-Fi (bedienbaar via app)

Technische details
Lengte van de afvoerslang120 cm
Diameter van de afvoerslang13 cm
Lengte stroomkabel130 cm
Ontvochtiging capaciteit36 liter per dag

Productdetails
MerkDe’Longhi
TypePAC EL98 Eco
EAN8004399512474
Standaard meegeleverdAfstandsbediening, Afvoerslang, Raam lucht-afvoerset, Handleiding

Veelgestelde Vragen (FAQ)

De afvoerslang van de De’Longhi PAC EL98 Eco heeft een diameter van 13 cm.
De afvoerslang van de De’Longhi PAC EL98 Eco heeft een lengte van 130 cm (1,3 m).
De stroomkabel van de De’Longhi PAC EL98 Eco heeft een kabellengte van 120 cm (1,2 m).
De De’Longhi PAC EL98 Eco hoeft niet geleegd te worden. Dankzij het zelf verdampende condensatiesysteem verdampt (verneveld) de mobiele airco het water en voert deze door de grote afvoerslang af samen met de warme lucht.
De De’Longhi PAC EL92 Silent heeft meerdere sensoren ingebouwd zitten, die continue de omgeving controleren. Dankzij automatische aanpassingen kan de mobiele airco zelf de temperatuur en vochtigheid in de ruimte regelen.