Mobiele airco: de voordelen en nadelen

Weten wat alle voordelen en nadelen van mobiele airco’s. Een mobiele airco kopen om de warme zomerdagen door de komen?

Het wordt weer warmer, dus het is tijd om een mobiele airco aan te aanschaffen. Mobiele airco’s worden in het gemiddelde Nederlandse huishouden steeds populairder.

Logische natuurlijk, want de zomers worden in Nederland steeds warmer. Wil je niet wegzweten tijdens de hittegolf, dan heb je tegenwoordig een mobiele airco nodig.

Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen en nadelen van een mobiele airco? Het blijft voor veel mensen toch ieder jaar weer de vraag of ze wel, of niet een mobiele airco moeten aanschaffen. Lees in dit artikel waarom je een mobiele airco moet aanschaffen. Alle voordelen en nadelen van een mobiele airco in één overzicht.

Mobiele Airco: wat zijn de Voordelen?

1. Eenvoudige installatie

Een mobiele airco is eenvoudig in gebruik. Je hoeft namelijk de mobiele airco alleen uit de doos te halen en in het stopcontact te steken. Stel daarna de gewenste temperatuur in te stellen en je bent klaar voor de zomer. Binnen no-time geniet je dus met een mobiele airco van verkoeling. Er zijn dus geen onverwachte kosten voor het aansluiten en installeren van de mobiele airco. Dit is bij vaste (split airco’s) vaak wel het geval.

2. Makkelijk te verplaatsen

Eén van misschien wel de grootste voordelen van een mobiele airco, is het eenvoudig kunnen verplaatsen. Vrijwel alle mobiele airco’s beschikken over wieltjes. Hierdoor zet je bijvoorbeeld de mobiele airco overdag in de woonkamer, maar ook ’s avonds in de slaapkamer.

3. Relatief lage prijs

Omdat een mobiele airco een relatief lage aanschafprijs, is deze interessanter voor veel mensen. Daarom is dit dan ook een belangrijke reden waarom mensen eerder kiezen voor een mobiele airco. Een vaste airco kost in verhouding veel meer geld. Het prijsverschil tussen een mobiele en vaste airco is zeker merkbaar. Niet alleen in de aanschafprijs, maar ook in installatiekosten en aansluitkosten. Op deze manier geniet je van een mobiele airco, maar scheelt het je een hoop geld.

4. Verkoelen en verwarmen

Alle mobiele airco’s zijn in eerste instantie gemaakt om je kamer of huis te verkoelen. Toch zijn er steeds meer mobiele airco’s die meer functies hebben dan alleen maar verkoelen. Steeds meer komt de vraag voor mobiele airco’s, die zowel kunnen verkoelen, als verwarmen. Zo komen er steeds meer mobiele airco’s op de markt die een verwarmfunctie hebben. Deze mobiele airco’s kosten dan ook iets meer, maar ze zijn het zeker waard op de koude winterdagen.

Bekijk de beste mobiele airco’s met verwarmingsfunctie.

5. Onvochtigingsfunctie

Veel ruimtes of kamers worden tijdens de warme zomerdagen vochtig en voelen daarom klam aan. Bijna alle mobiele airco’s hebben standaard een onvochtigingsfunctie ingebouwd. Zo voorkomt de onvochtigingsfunctie schimmel op de muur, of een nare geur in huis.

6. luchtreiniging

Bijna alle moderne mobiele airco’s hebben ook een zogeheten “ionisator” ingebouwd. Deze ionisator zorgt ervoor dat de lucht in de kamer gezuiverd wordt. Hiermee worden bijvoorbeeld pollen en stof in de kamer verwijderd. Voor mensen met een allergie voor stof of pollen is dit tevens een hele fijne toevoeging.

7. Ventileren  

Een mobiele airco kun je naast verkoelen, ook inzetten om te ventileren. Dit is fijn wanneer je last hebt van condens in huis, of als er problemen zijn met vocht. Een constante frisse toevoer van lucht, zonder dat je alle ramen wagenwijd open hoeven te staan.

8. Geen onderhoud nodig

Mobiele airco’s hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Tuurlijk dien je wel eens een doekje over de mobiele airco heen te halen en het filter schoon te maken. Maar daarentegen is er verder geen periodiek onderhoud nodig. Dure kosten van een onderhoudsmonteur zoals bij een vaste airco zijn niet nodig..

9. Duurzaam

In de loop van de jaren zijn mobiele airco’s steeds milieuvriendelijker geworden. Er komen steeds energiezuinigere modellen op de markt. Daarnaast gaan mobiele airco’s ook vele jaren mee. Steeds meer fabrikanten geven dan ook standaard 5 jaar garantie op mobiele airco’s.

Mobiele Airco – Wat zijn de Nadelen?

1. Zwaar in gewicht

Mobiele airco’s kunnen nogal vrij zware en logge apparaten zijn. De meeste mobiele airco’s zijn wel voorzien van wieltjes. Hierdoor is het verplaatsen van de mobiele airco meestal geen probleem. Toch kan het gewicht bij het verplaatsen van de airco tussen verschillende verdiepingen een uitdaging zijn. Het gewicht van mobiele airco’s varieert van 15kg t/m 40kg. Een belangrijke factor bij aanschaf dus als deze vaak verplaatst moet worden.

2. Lager vermogen dan vaste airco’s

Ten opzichten van vaste airco’s is het koelvermogen van mobiele airco’s vaak niet heel hoog. Vele mobiele airco’s zijn dan ook enkel geschikt voor het koelen van kleinere ruimtes. Daarentegen zijn er nog altijd wel sterkere mobiele airco’s te vinden die grotere ruimte of zelfs kleine kantoorruimtes kunnen koelen. Uiteraard ligt de prijs van die mobiele airco’s weer wat hoger.

3. Geluidsproductie

Mobiele airco’s staan erom bekend dat ze veel geluid produceren. Het koelen van de warme lucht kost voor een mobiele airco nou eenmaal veel energie, waardoor het apparaat meer geluid produceert dan een vaste airco. Daarentegen komen er steeds meer modellen op de markt die minder geluid maken, of zelfs een stille of nachtmodes ingebouwd hebben. Let bij de aanschaf van de mobiele airco op het aantal decibel (DB).

4. Energieverbruik 

Het energieverbruik bij mobiele airco’s is ook meestal een puntje waar de meeste mensen niet blij van worden. Tevens doordat een raam geopend moet zijn voor de slang om de warme lucht naar buiten af te voeren, kan er weer warme lucht naar binnen komen. Deze extra warme lucht moet de airco weer onnodig koelen. Wil je het energieverbruik zo laag mogelijk houden? Zorg dan dat je een speciale raamafdichtingskit aanschaft die ervoor zorgt dat er geen warme lucht meer binnenkomt.

5. Veel ruimte nodig

De meeste mobiele airco’s zijn en blijven logge zwarte apparaten. In je woon- of slaapkamer moet je wel voldoende ruimte hebben om de airco te kunnen plaatsen. Ook moet de airco onder, of in de buurt van een raam staan. Daarentegen zijn vrijwel alle mobiele airco’s voorzien van wieltjes, welke ervoor zorgen dat je airco gemakkelijk aan de kant schuift. Wordt het weer warmer in huis? Dan rol je de airco zo weer de kamer in om de ruimte te koelen.

6. Klein temperatuurverschil

Als het buiten warm is, kost het voor de airco veel energie om de ruimte koel te houden. Wanneer het buiten te warm is en je zet de temperatuur te laag, dan kan de mobiele airco het niet aan. Je airco zal dan constant heel hard moeten werken om een temperatuur te proberen te realiseren die het niet kan bereiken. Als je tijdens de hele warmen zomerdagen (hittegolf) toch een koele kamer wilt, zorg dan dat je een airco koopt met meer vermogen dan je nodig hebt. Je airco zal minder moeite hebben om de ruimte koel te houden (wat ook weer energie-efficiënter is).

7. Onwel gevoel

Als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten te groot is, kun je je hierdoor onwel gaan voelen. Stel de airco daarom ook nooit te koel in. Maar het is gelukkig niet mogelijk om ziek te worden van een airco. Toch kunnen de grote verschillen in temperatuur, over het algemeen niet fijn aanvoelen.