Wat zijn de kosten van een mobiele airco?

Over de vraag of een mobiele airco nou echt duur is of niet zijn genoeg artikelen te vinden op internet. Maar wat kost een mobiele airco aan stroom nou eigelijk? Er zijn op internet genoeg antwoorden te vinden, maar welke is juist? Wij vertellen je het!

In dit artikel proberen we je zo goed mogelijk uit te leggen wat een mobiele airco nou eigenlijk echt kost. Hierin kijken we niet naar de aanschafkosten, maar naar de kosten voor het stroomgebruik per jaar.


Wat kost een mobiele airco aan stroom?

Veel mensen zijn natuurlijk geïnteresseerd in de stroomkosten van een mobiele airco. Logisch, want je wilt aan het einde van het jaar niet opgescheept zitten met een hoge energierekening. Het is algemeen bekend dat mobiele airco’s geen stroomrekening-vriendelijke apparaten zijn. Gelukkig hoef je niet het hele jaar door je mobiele airco te gebruiken.

Het stellen van concrete getallen wat betreft het verbruik in wattage is een lastige opgaven. Niet elke mobiele airco gebruikt namelijk hetzelfde. Ook draait een mobiele airco vrijwel nooit continue op 100%. Zodra de ruimte de ingestelde tempereratuur heeft bereikt zal de mobiele airco alleen nog deze temperatuur moeten vasthouden.

Na wat onderzoek zijn we op het volgende komen: Gemiddeld genomen gebruikt een mobiele airco tussen de 1,0 tot 1,5 kWh. Omgerekend is dit een vermogen van 1000 Watt tot 1500 Watt per uur. Er zijn natuurlijk uitschieters naar beide kanten, maar voor het rekenvoorbeeld houden we daar even geen rekening mee

Liever een energiezuinige mobiele airco? Bekijk dan de beste mobiele airco’s op het gebied energiezuinigheid.

Als we even googelen zien we dat in Nederland we gemiddeld 20 tot 40 dagen per jaar boven een temperatuur van 25 graden uitkomen. Zodra de temperatuur boven de 25 graden komt is voor de meeste het moment dat de mobiele airco weer aangesloten wordt.

Wat is energietarief?

Om alle benodigde gegevens te hebben missen we alleen nog het tarief voor de energie. Hierin zien we dat de kosten per verbruikte kWh ligt rond de 22 cent (incl. 21% btw).

Uitgaande van een lange zomer komen we op de volgende rekensom uit: (acht uur verbruik per dag) x (40 dagen per jaar) x (1,0 tot 1,5 KWh) x (0,22 cent) = 70,40 bij 1,0 kWh en 105,60 bij 1,5 kWh.

Het verbruik van een mobiele airco is dus niet bepaald goedkoop te noemen. Bovenstaande getallen dus gebaseerd op de idealen omstandigheden en kunnen dus iets hoger uitvallen. Het is natuurlijk aan je zelf om te bepalen of dit duur is, of dat het belang van werken in een koele kamer belangrijker is. Een mobiele airco in de slaapkamer kan er voor zorgen dat je tijdens de hete zomerdagen alsnog goed uitgerust wakker wordt en dat is toch zijn geld waard.

Om terug te komen op de vraag: “Wat zijn de kosten van een mobiele airco?”

Een mobiele airco kost gemiddeld tussen de 0,22 en 0,33 cent per uur.