Waar moet je op letten bij de aanschaf van een airco?

Waar let je op tijdens de aanschaf van een airco? Het kopen van een mobiele airco, maar waar moet je op letten?

De warme zomermaanden breken weer aan, daardoor is tijd het om een airco te kopen, maar waar let je dan op? Doordat er steeds meer concurrentie op het gebied van mobiele airco’s ontstaat, worden er steeds meer nieuwe airco’s op de markt gebracht. Het is daarom ten alle tijden zeer belangrijk om van te voren goed te weten waar je op moet letten tijdens de aanschaf.

In dit artikel wordt aangegeven waarop jij moet letten tijdens de aanschaf van je mobiele airco. Hierdoor heb je straks geen miskoop en kan je lekker genieten van de zomer!

Vermogen van mobiele een airco

Misschien wel één van de belangrijkste factoren om op te letten: vermogen. Het vermogen, ook wel koelvermogen, is wat de airco aan totale capaciteit heeft om de ruimte of kamer te koelen. Hoe hoger dit koelvermogen, hoe groter de ruimte kan zijn die de airco kan koelen. Koop je een airco met een te laag koelvermogen, dan zal deze onnodig veel moeite moeten doen om je ruimte te kunnen koelen zonder succes.

Wil je een bepaalde temperatuur in de ruimte bereiken en dit op de energiezuinigste manier doen, dan is het nodig om te weten hoeveel vermogen hiervoor nodig is. Per 1 m³ heb je ongeveer 135 BTU (British thermal unit) koelvermogen nodig. Wil je een ruimte koelen van 65 m³, dan heb je een airco nodig met een koelvermogen van minimaal 8775 Btu (65 m³ x 135 = 8775 Btu).

Airco’s met een hoger koelvermogen zijn vanzelfsprekend duur in aanschaf.

Geluidsniveau van de airco

Helaas maken alle airco’s geluid, daar kom je niet onderuit. Maar bij de aanschaf van een airco is het wel belangrijk om erop te letten, hoeveel geluid die maakt. Wil je de airco bijvoorbeeld voornamelijk in de slaapkamer gebruiken, dan is het wel zo prettig als hij niet al te veel lawaai maakt. Ga je de airco meer gebruiken in de huiskamer of een andere ruimte, dan is dit waarschijnlijk minder belangrijk.

Verder komen mobiele airco’s er in alle soorten en maten. Er komen steeds meer “stille” airco’s op de markt die stukken minder geluid maken van de concurrentie. Over het algemeen produceren airco’s tussen de 55 dB en 65 dB aan geluid. Toch zijn er ook genoeg airco’s te vinden die onder de 50 dB zitten.

Energieverbruik van een airco

In de laatste paar jaren is er erg gelet op het energielabel van de airco. Vrijwel alle moderne airco’s zijn daarom ook voorzien van een energielabel A of A+. De airco’s zijn over het algemeen dus energiezuinig te noemen. Wel wordt dit bepaald voor het gebruik en het temperatuurverschil dat de airco moet bereiken. Hoe meer energie de airco nodig heeft om de gewenste temperatuur te bereiken, hoe meer stroom dit kost.

Ondanks dat alle airco’s voorzien zijn van het energielabel A of A+, is het wel verstandig om te kijken wat de airco verbruikt. Dit kan je zien door naar het vermogen zelf van de airco te kijken (let op, niet het koelvermogen). Er zitten nog steeds energie slurpende airco’s tussen die al snel 2000 Watt verbruiken.

Verwarmen of zuiveren van de lucht

Steeds meer airco’s hebben standaard de optie ingebouwd om de lucht te zuiveren. Hiervoor zijn speciale filters aangebracht die bijvoorbeeld pollen en stof vasthouden. Mocht je last hebben van een pollenallergie dan is dit eventueel een perfecte oplossing.

Zoek je een airco die je ook in de winter kan gebruiken als verwarming? Dat kan zeker. De wat duurdere modellen hebben steeds vaker een verwarm functie ingebouwd zitten. Let er wel op dat dit zeker niet standaard het geval is.

Functies van de airco

De meest standaard functies op de airco zijn het verkoelen van de ruimte als een ventilator functie. De eenvoudige of wat goedkopere modellen hebben deze twee functies standaard ingebouwd zitten.

Kies je voor een wat duurdere airco, dan krijg je vaak ook opties zoals verwarmen, zuiveren en ontvochtigen van ruimtes. De ontvochtigingsfunctie is zeer toepasselijk om schimmel of nare luchtjes te voorkomen in de ruimte. Deze extra opties kosten wel wat extra, maar zijn vaak dan wel het geld waard.

Zijn er ook mobiele airco’s zonder afvoerslang?

Tot zover ben ik alleen nog maar artikelen tegen gekomen op internet die deze vraag met nee zouden beantwoorden. Maar het antwoord is toch echt ja!

Evolar heeft een nieuw soort model airco uitgebracht die geen gebruik maakt van een afvoerslang, de Evolar EVO-ES9000. Deze unieke airco maakt gebruik van water om de ruimte af te koelen. Doordat deze airco geen afvoerslang nodig heeft, is deze stukken makkelijker te plaatsen van originele mobiele airco’s. Als je

gebrek aan ruimte, of geen raam in de buurt hebt, is dit misschien wel de ideale oplossing.

Verschillende merken

Op de markt worden steeds meer verschillende airco’s aangeboden. Ondanks dat er bijna geen slechte airco merken meer zijn, is er nog steeds veel variatie in prijs en kwaliteit. Op de grotere webshops zoals een: Coolblue, Media Markt of Bol.com zijn eigenlijk geen slechte airco’s meer te vinden. Wel moet je op letten met webshops die airco’s met stuntprijzen aanbieden, helemaal tijdens de zomerperiode. Deze airco’s zijn meestal niet van de beste kwaliteit en zijn dan ook een B merk. Zolang je deze airco’s met stuntprijzen vermijd, kan je al bijna geen slechte airco meer kopen.

Bekijk de beste mobiele airco merken.

Gewicht

Het gewicht van de airco blijft toch het geen waar vrijwel nooit op wordt gelet. Zodra de airco is bezorgd, blijft de reactie van de meeste mensen dat ze hun aangeschafte airco zwaarder vinden dan gedacht.

Op zich maakt voor de meeste het gewicht van de airco niet erg veel uit, maar het kan voor jou net een belangrijke factor zijn. Het gewicht van airco’s varieert gemiddeld tussen de 15Kg en 40 Kg. Dit nogal een groot verschil te noemen. Mocht je de airco met enige regelmaat tussen verdiepingen moeten verplaatsen, dan is het misschien handig om te kijken naar een lichte airco.