Mobiele airco: tips voor efficiëntie, onderhoud en levensduur

Heb je een mobiele airco aangeschaft? Top! Gefeciliteerd met je aankoop! Ondanks je hele zoektocht naar de beste mobiele airco, ben je er nog niet. Het is namelijk zeer belangrijk om de airco op de juiste manier te gebruiken en onderhouden. Met deze tips voor onderhoud en levensduur, kun jij je mobiele airco zo optimaal mogelijk, om de levensduur te verlengen.

In dit artikel lees je alle tips die je nodig hebt om je (nieuwe) mobiele airco zo efficiënt mogelijk te gebruiken waardoor je er nog meer van kan genieten!

Tips voor de meest efficiënte/optimale koeling

1. Minimaal temperatuurverschil

■ Een mobiele airco werkt het beste als het temperatuurverschil minimaal is. Zet daarom vroeger op de dag alvast de airco aan. Zodra het buiten dan warm begint te worden, is jou kamer al lekker koel. Op deze manier kost het je airco minder moeite/vermogen om je kamer koel te houden. Airco’s hebben over het algemeen meer moeite met een ruimte koelen, dan hem koel te houden.

2. Voorkom warmte van buiten

■ Zorg dat er geen extra warmte van buiten naar binnen kan komen. Sluit daarom ramen en deuren af (afgezien van het raam waar de slang door naar buiten gaat), zo komt er geen onnodige warmte je huis in.

Verstandig is ook om een raamafdichtings kit te kopen. Bekijk de beste raamafdichting kits.

3. Lees de handleiding voor gebruik

■ Zorg dat je voor gebruik van je airco de handleiding zorgvuldig hebt doorgelezen. Het kan zo zijn dat je voor het eerste gebruik nog iets moet plaatsen (filters) of schoonmaken.

4. Voorkom knikken in de afvoerslang

■ Let op dat de afvoerslang van de airco knikken of rare bochten heeft. Als dit namelijk het geval is kan de warme lucht moeilijker afgevoerd worden en zal de airco onnodig meer moeite moeten doen. Probeer de slang zo recht mogelijk te houden.

5. Bescherm je kamer tegen de zon

■ Bescherm de kamer of ruimte tegen directe blootstelling van de zon. Probeer luxaflex, gordijnen of zonwering zo vroeg mogelijk op de dag te sluiten om de zon tegen te houden.

6. Blokkeer de luchtaanvoer van de airco niet

■ Plaats geen voorwerpen op de airco en belemmer de luchtaanvoer niet. De airco zal hierdoor niet goed kunnen functioneren.

7. Vermijd extra warmtebronnen

■ Probeer extra warmtebronnen zoveel als mogelijk te vermijden. Computers, lampen of bijvoorbeeld stofzuigers helpen niet bij het koelen van het huis.

8. Kies voor genoeg koelvermogen

■ Plaats de airco nooit in een ruimte groter dan daarvoor is geschikt. De airco zal hierdoor onnodig veel energie moeten verbruiken, ondanks je nooit de gewenste temperatuur zal bereiken.

Als je de kamer snel wilt verkoelen, neem dan een mobiele airco met net iets meer koelvermogen. Bekijk de beste mobiele airco’s van 2021.

9. Let op met te grote temperatuurverschillen

■ Stel de temperatuur van de airco maximaal in op een temperatuurverschil van 7°C t.o.v. de buitentemperatuur. Een groter temperatuurverschil kan leiden tot het onwel voelen. Daarentegen kan je niet ziek worden van een airco.

10. Gebruik een raamafdichtingset

■ Installeer de afvoerslang met een raamafdichtingset. Deze set helpt je airco om de warme lucht buiten te houden, terwijl de lucht binnen koel blijft.

11. Houdt ruimte tussen de mobiele airco en de muur

■ Zorg dat je airco niet tegen de muur aan staat. De luchttoevoer zit bij airco’s vrijwel altijd aan de achterkant. Wanneer je deze blokkeert kan de airco minder goed de werken. Zorg dat de airco ongeveer 40 cm van de muur af staat.

12. Kies voor net wat meer koelvermogen

■ Het aangegeven koelvermogen van de airco is altijd gemeten in de optimale situatie. Ga er vanuit dat wat fabrikant aangeeft altijd net iets minder is in de praktijk. Zorg dus dat je een airco aangeschaft met iets meer vermogen dan de ruimte nodig heeft.

13. Isoleer de afvoerslang

■ Dit is iets wat niet veel mensen zullen doen; maar het isoleren van de afvoerslang helpt bij aan de optimale koeling. Door de afvoerslang gaat de warme lucht naar buiten, maar ten alle tijden ontsnapt er warmte, of geeft de afvoerslang warmte af. Wil je het optimale uit je airco halen? Isoleer dan je afvoerslang met bijvoorbeeld zelfklevende isolatie.

Tips voor onderhoud en levensduur

1. Voorkom verstoppingen van stof

■ Zorg dat de airco niet verstopt raakt met stof. Hierdoor zal de toevoer van lucht geblokkeerd worden. Verwijder met regelmaat stof van de airco met een vochtige doek. Om veiligheidsredenen mag je de airconditioner nooit wassen met water.

2. Reinig de mobiele airco met regelmaat

■ Maak zowel de filters als afvoerslang met regelmaat schoon. Een verstopt filter is slecht voor de airco.

3. Verplaats de mobiele airco enkel wanneer nodig

■ Zorg dat je de airco niet te veel verplaatst. Ondanks dat de airco wieltjes heeft, verkort het de levensduur.

4. Kantel de mobiele airco nooit

■ Kantel de airco niet en leg deze nooit op zijn kant. Veel airco’s hebben olie in zich zitten om de onderdelen goed te laten lopen. Wanneer de airco op zijn kant ligt stroomt de olie weg. Mocht dit onverhoopt toch zijn gebeurt, laat de airco dan tenminste 24 uur rechtop staan voordat je deze weer gebruikt. Eerder aanzetten van de airco kan grote schade met zich meebrengen!

5. Vervang tijdig de filters

■ Het kan nodig zijn om de filters na een aantal seizoenen te moeten vervangen. Dit is terug te vinden in de gebruiksaanwijzing of na te vragen bij de fabrikant.

6. Vermijd vieze plekken of stof

■ Vermijd het plaatsen van een airco op plekken die vies of erg stoffig zijn. Viezigheid wat in de airco terechtkomt kan schade aanbrengen.

7. Leeg regelmatig de condensbak

■ Leeg met enige regelmaat de condensbak van de airco. In je handleiding is terug te vinden hoe vaak of wanneer je deze moet legen.

8. Neem bij defecten direct contact op met de leverancier

■ Toont je airco defecten? Probeer deze niet zelf te repareren. Zorg dat je gebruik maakt van de garantie, of een gecertificeerd bedrijf.

9. Berg de mobiele airco correct op

■ Bij het opbergen van de airco na het zomerseizoen is het belangrijk dat er geen vocht achterblijft in de airco. Gebruik bijvoorbeeld de ventilator modus om achterstallig vocht te verwijderen. Raadpleeg de handleiding voor meer informatie.