Wat is de beste mobiele airco van 2021?

Wat is de beste mobiele airco om te kopen in 2021? De beste mobiele airco kopen? Is dat niet te duur of krijg je eigenlijk wel waar voor je geld?

Wij vertellen je In dit artikel wat de beste mobiele airco’s zijn. Hiermee beantwoorden we de vraag ‘Wat is de beste mobiele airco van 2021?’. Geen zin om verder te lezen en direct door naar de beste mobiele airco? Klik dan hieronder:

De zomer breekt weer aan!

Ieder jaar weer breekt de tijd aan om de mobiele airco tevoorschijn te halen. Heb je nog geen mobiele airco? Dan is het verstandig om je vroeg te gaan oriënteren, voordat je een mobiele airco koopt. Mobiele airco’s vliegen ieder jaar weer als warme broodjes over de toonbank. Ben je te laat, dan vis je vaak achter het net.

De warme zomerdagen staan weer voor de deur, dus je hebt een mobiele airco nodig. Ben je dit jaar niet weer van plan om in een warm zwetend huis te zitten en ben je daarom op zoek naar de beste mobiele airco van 2021? Dan zit je hier goed! We hebben ook dit jaar weer voor je uitgezocht wat de beste mobiele airco is en waarom je deze wel of niet zou moet kopen.

Wat is de beste mobiele airco?

In onze zoektocht naar de beste mobiele airco’s van 2021 hebben we de airco’s onderzocht op verschillende eigenschappen en functies. Door dit te doen konden we meerdere categorieën creëren, waaruit elke een andere ‘winnaar’ heeft.

Wat is het beste moment om een mobiele airco te kopen?

De beste maand om een mobiele airco te kopen verschild heel erg. Afhankelijk van de temperaturen kan het per jaar soms enkele maanden verschillen. Wil je zeker zijn van een mobiele airco en ook niet teveel betalen? Zorg dan dat je je mobiele airco al in de lente maanden koopt. Zo ben je iedereen voor en heb je ook nog eens de beste prijs!

Let er dus op dat in de warme periodes, mobiele airco’s zeer snel uitverkocht raken. Probeer daarom altijd ruim op tijd een mobiele airco te kopen.


Beste Koop

Wat is de Beste Mobiele Airco De'Longhi PAC EL98 Eco Real Feel

De’Longhi PAC EL98 Eco Real Feel

 • Geschikt voor ruimtes tot (m³): 100
 • Geluidsniveau (max) dB(A): 64
 • Gewicht (Kg): 33
 • Maximaal koelvermogen: 10.700 BTU/h
 • Energieklasse: A

Wat is de beste mobiele airco in de categorie ‘beste koop’

De beste mobiele airco van 2021; de De’Longhi PAC EL98 Eco Real Feel. Heel simpel gezegd, als je op zoek bent naar de beste mobiele airco van 2021, dan is deze mobiele airco wat je zoekt.

De PAC EL98 Eco Real Feel van De’Longhi is door ons neergezet als ‘beste koop’. De mobiele airco is zeker niet goedkoop te noemen, maar je krijgt wel waar voor je geld.

Specificaties en functies

De De’Longhi PAC EL98 Eco Real Feel heeft een maximaal koelvermogen van 10.700 BTU. Hiermee ligt de mobiele airco qua vermogen ruim boven het gemiddelde. Dankzij dit koelvermogen, wat we niet anders dan krachtig kunnen noemen, is de mobiele airco geschikt voor het verkoelen van ruimtes tot 35 m².

De punten waarin de mobiele airco helemaal uitblinkt zijn de speciale “Real Feel-technologie” en het zelf verdampende condensatiesysteem. De door De’Longhi bedachte Real Feel-technologie, zorgt ervoor dat je kamer een optimale temperatuur krijgt, dankzij de automatische aanpassing van de temperatuurverlaging en vochtigheidsregeling. Dankzij het zelf verdampende condensatiesysteem waarover de mobiele airco beschikt, hoef je niet elke paar dagen de watertank te legen. Het opgevangen water verdampt (verneveld) de mobiele airco en voert deze samen met de warme lucht af door de afvoerslang. Deze extra opties bieden een comfort, waaraan andere mobiele airco’s niet kunnen tippen.

Dankzij deze punten is volgens ons de De’Longhi PAC EL98 Eco Real Feel de beste mobiele airco in de categorie ‘beste koop’ van 2021!


Stil en Zuinig

Wat is de Beste Mobiele Airco De'Longhi PAC EL92 Silent

De’Longhi PAC EL92 Silent

 • Geschikt voor ruimtes tot (m³): 85
 • Geluidsniveau (min-max) dB(A): 47-50
 • Gewicht (Kg): 32
 • Maximaal koelvermogen: 10.000 BTU/h
 • Energieklasse: A+

Wat is de beste mobiele airco in de categorie ‘stil en zuinig’

De De’Longhi PAC EL92 Silent is door ons bekroont tot beste mobiele airco in de categorie ‘stil en zuinig’. Opnieuw is dit niet het goedkoopste model, maar wel een mobiele airco die net iets stiller en zuiniger is dan de rest.

Specificaties en functies

De’Longhi heeft de PAC EL92 Silent voorzien van 10.000 BTU aan koelvermogen. Verder heeft de mobiele airco een maximaal geluidsniveau van 62 dB. Dit is vergeleken met vergelijkbare mobiele airco’s al enkele decibellen lager. Daarbovenop beschikt de mobiele airco ook nog eens over een speciale ‘silent modus’, waarmee het geluidsniveau nog extra zal afnemen. Als klap op de vuurpijl heeft de mobiele airco een verbruik van 0,8 kWh per 60min en hiermee een EER van 3,1. Dit zorgt ervoor dat de airco energiezuiniger is dan gemiddeld, wat weer gelijk staat aan het energielabel A+.

Net zoals bij het vorige model, de De’Longhi PAC EL98 Eco Real Feel, beschikt ook deze mobiele airco over de “Real Feel-technologie” en het zelf verdampende condensatiesysteem. De Real Feel-technologie kan door verschillende sensoren die ingebouwd zitten, de omgeving waarnemen en waar nodig zelf bijsturen. Deze technologie zorgt ervoor dat het klimaat in de ruimte of kamer aangenamer wordt. Het zelf verdampende condensatiesysteem geeft je het gemak dat je niet continue de watertank hoeft te legen. Dankzij deze technologie verdampt (verneveld) het water automatisch en wordt deze samen met de warme lucht afgevoerd naar buiten.

Dankzij deze punten is volgens ons de De’Longhi PAC EL92 Silent de beste mobiele airco de categorie ‘stil en zuinig’ van 2021.


Klein en Voordelig

Wat is de Beste Mobiele Airco Fuave ACB09K01

Fuave ACB09K01

 • Geschikt voor ruimtes tot (m³): 80
 • Geluidsniveau (max) dB(A): 65
 • Gewicht (Kg): 19
 • Maximaal koelvermogen: 9.000 BTU/h
 • Energieklasse: A

Wat is de beste mobiele airco in de categorie ‘klein en voordelig’

Voor in de categorie ‘klein en voordelig’, hebben we de Fuave ACB09K01 bekroont tot beste koop. De mobiele airco is namelijk voorzien van een erg compact formaat en is een stuk goedkoper dan vergelijkbare modellen.

Verwacht van deze mobiele airco dan ook zeker geen krachtpatser van een apparaat. Deze mobiele airco is enkel bedoeld voor wie minder ruimte over heeft in zijn of haar kamer, of gewoonweg geen groot bakbeest in de kamer wilt hebben staan.

Specificaties en functies

De Fuave ACB09K01 is zeker niet zo krachtig al de twee voorgaande mobiele airco’s, maar daar hebben we dit model ook niet voor uitgekozen. Fuave heeft deze mobiele airco namelijk voorzien van 9.000 BTU aan koelvermogen. Dit koelvermogen maakt de mobiele airco goed voor het verkoelen van kamers of ruimtes met een maximum van 26 m².

Het formaat en gewicht mogen natuurlijk niet ontbreken. De Fuave ACB09K01 is ruim 30 tot soms wel 40% kleiner in formaat dan vergelijkbare mobiele airco’s. Dit compacte formaat zorgt ervoor dat je ook in kleine ruimtes verkoeling kan krijgen. In combinatie met een gewicht van ‘maar’ 19 Kg, is de mobiele airco zeer licht te noemen. Een aantal keren de airco de trap op en af tillen is een stuk beter te doen dan de voorgaande twee modellen.

Naast het eenvoudige gebruik, is de Fuave ACB09K01 door het kleine formaat en lichte gewicht, volgens ons de beste mobiele airco in de categorie ‘klein en voordelig’ voor 2021.


Zonder Afvoerslang

Wat is de Beste Mobiele Airco Evolar EVO ES9000

Evolar EVO-ES9000

 • Geschikt voor ruimtes tot (m³): 80
 • Geluidsniveau (min-max) dB(A): 33-45
 • Gewicht (Kg): 40
 • Maximaal koelvermogen: 9.000 BTU/h
 • Energieklasse: A

Wat is de beste mobiele airco in de categorie ‘zonder afvoerslang’

Op het internet is weinig informatie te vinden over mobiele airco’s zonder afvoerslang. Over het algemeen zijn er ook heel weinig modellen die te gebruiken zijn zonder afvoerslang, maar Evolar heeft daar verandering in gebracht met de EVO-ES9000.

Veel te vergelijken valt er niet, dus deze mobiele airco van Evolar heeft makkelijk zijn positie gewonnen. Desalniettemin valt de mobiele airco van Evolar zeker niet tegen. Alleen is het prijskaartje iets waar je van kan schrikken.

Specificaties en functies

De mobiele airco van Evolar werkt iets anders dan je misschien gewend bent. In plaats van lucht, verkoelt de mobiele airco je kamer of ruimte door middel van water. Dit proces gaat als volgt te werk:

De Evolar EVO-ES9000 mobiele airco heeft voor gebruik eerst een zogeheten ‘afkoeltijd’ nodig. In deze periode van twee tot drie uur koelt de mobiele airco het waterreservoir af tot een temperatuur van -6 °C (min zes graden Celsius). Na dit proces is de mobiele airco voor zes tot acht uur aaneengesloten te gebruiken voor het verkoelen. Dankzij dit proces heeft de mobiele airco geen afvoerslang nodig.

Evolar heeft de mobiele airco een maximaal koelvermogen van 9.000 BTU meegegeven. Omgerekend naar vierkante meters is de airco dan ook goed voor ruimtes tot 25 m². Het geluidsniveau zal je wel zeker doen verbazen, dit ligt namelijk tussen de 33 en 45 decibel. Als je een mobiele airco zoekt waarmee je in alle rust kan werken, dan is dit zeker een oplossing.

De Evolar EVO-ES9000 is dankzij het slangloze ontwerp en in combinatie met een fluisterstille werking tot ons bekroont als beste mobiele airco in de categorie ‘zonder afvoerslang’ van 2021.


Wat is de beste mobiele airco van 2021: hoe is deze tot stand gekomen?

We hebben talloze mobiele airco’s bekeken en vergeleken. Op meerdere aspecten zijn de mobiele airco’s beoordeeld. Hieronder lichten we toe, hoe we tot deze selectie van wat is de beste mobiele airco zijn gekomen. Ook vertellen we je waarom we zo goed op deze aspecten hebben gelet.

Koelvermogen

Het koelvermogen staat bij mobiele airco’s aangeduid in BTU. Hoe hoger dit getal is, hoe meer vierkante meters de mobiele airco kan verkoelen.

Het koelvermogen is dus een belangrijk onderdeel in onze mobiele airco vergelijking. Alle beste mobiele airco’s hebben een goed koelvermogen.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een mobiele airco is zeker niet onbelangrijk. Een mobiele airco met een hoog geluidsniveau kan op de lange duur namelijk erg gaan iriteren.

In onze vergelijking hebben we dus uitgebreid bekeken, wat het geluid is van de mobiele airco’s. Hoe lager het geluid van de mobiele airco, hoe beter het is.

Energieverbruik

Het energieverbuik van de mobiele airco’s mag absoluut niet ontbreken. Mobiele airco’s verbruiken namelijk over het algemeen al behoorlijk wat aan stroom.

De mobiele airco’s zijn bekeken en beoordeeld op hun stroomverbruik. Hoe energiezuiniger de airco, hoe beter deze in onze vergelijking scoort.

Functies

Tegenwoordig stoppen fabrikanten hun mobiele airco’s helemaal vol met nieuwe functies. Allemaal extra snufjes en handigheidjes om de mobiele airco nog makkelijker te maken.

Dit blijft een onderdeel wat als extra beschouwd kan worden. Toch is het belangrijk dat producten en in dit geval mobiele airco’s, met hun tijd meegaan.

Formaat en gewicht

Zowel het formaat als gewicht zijn een onderdeel wat te weinig aan bod komt. Mobiele airco’s wegen namelijk meer dan de meeste mensen verwachten.

Wij vinden het dan ook erg belangrijk om het formaat en gewicht, van de mobiele airco, mee te nemen in de vergelijking.

Merk

Het merk van de mobiele airco mag ook niet ontbreken. Ook al hoeft het merk niet altijd een A te zijn Het is belangrijk om zaken als garantie en reparatie afhandeling mee te nemen.

Het merk wordt dus ook in onze vergelijking voor de beste mobiele airco mee genomen.


Wat is de beste mobiele airco kiezen: de beste koop

Verschil tussen een mobiele airco en aircooler.

Veel onduidelijkheid blijft bestaan tussen de mobiele airco en aircooler. Al lijkt een aircooler je een goed idee om te kopen, wacht dan heel even. Wij leggen je uit waarom je toch beter één van de beste mobiele airco’s kunt kopen.

Wat is een aircooler?

Een aircooler is in tegenstelling tot een mobiele airco, een apparaat waarmee je de gevoelstemperatuur kunt laten zakken. Hoe dat werkt? Aircoolers werken met water. De apparaten verdampen het water, waardoor de ruimte vochtiger wordt. Een aircooler kan er hooguit voor zorgen dat de ruimte enkele graden koeler wordt.

Wanneer koop je een aircooler?

 1. Als je de temperatuur enkele graden wilt verlagen.
 2. Je iets meer verkoeling wilt dan een ventilator.
 3. Als je de ruimte wilt bevochtigen.
 4. Je geen ruimte hebt voor een afvoerslang.

Ook al lijkt een aircooler op een mobiele airco, het is een compleet ander product. Als je de ruimte twee tot drie graden koeler wilt maken, dan is een aircooler prima geschikt. Wil je van je veel te warme kamer in de zomer af? Koop dan een mobiele airco. Toch niet helemaal wat je zoekt? Lees snel verder om te weten wat de beste mobiele airco is.

Wat is een mobiele airco?

Met een mobiele airco kun je wel de temperatuur laten zakken. Op de mobiele airco kun je namelijk de gewenste kamertemperatuur instellen. Een mobiele airco werkt door middel van een koelmiddel en warmtepomp. In tegenstelling tot de aircooler kun je met een mobiele airco kun je dus wel je kamer koeler krijgen.

Wanneer koop je een mobiele airco?

 1. Als je de temperatuur meer dan enkele graden wilt verlagen.
 2. Je wilt verkoelen, ontvochtigen en in enkele gevallen ook verwarmen.
 3. Je kamer niet wilt bevochtigen.
 4. Ruimte hebt voor een afvoerslang

Een mobiele airco is dus in veel gevallen een betere optie om te kopen. Enkel als je geen ruimte hebt voor een afvoerslang, dan blijft een aircooler het enige wat overblijft. Een mobiele airco is een iets duurdere aankoop, maar zeker een betere investering dan een aircooler.


Een mobiele airco zonder slang; kan dat?

Ja, mobiele airco’s zonder slang bestaan. Ook al zeggen veel websites dat dit onjuist is, mobiele airco’s zonder slang bestaan. Zo heb je bijvoorbeeld de vernieuwde mobiele airco van Evolar: de Evolar EVO-ES9000.

Deze mobiele airco van Evolar werkt volledig zonder afvoerslang. Het vernieuwde gepatenteerde model werkt met gekoeld water. De mobiele airco verkoelt het water eerst tot een temperatuur van -6°C. Hierna gebruikt de mobiele airco dit water om de ruimte te doen afkoelen.

Een mobiele airco zonder afvoerslang kopen? Dat is dus zeker mogelijk! Bekijk onze review van de beste mobiele airco zonder afvoerslang: Evolar EVO-ES9000.


Hoeveel geluid maakt een mobiele airco ?

Mobiele airco’s zijn niet de stilste apparaten. Elke mobiele airco brengt een boel geluid met zich mee. Ook de mobiele airco’s uit onze beste mobiele airco selectie maken nog steeds geluid. Gemiddeld genomen ligt het maximale geluidsniveau van mobiele airco’s rond de 65 dB. Dat is veel geluid en je moet wel een hele vaste slaper zijn, om daar doorheen te kunnen slapen.

Gelukkig is dat wel het maximale geluidsniveau. Uiteraard kun je de mobiele airco op een lagere stand zetten, waardoor het totaal vermogen afneemt en ook het geluid. Het nadeel is dan wel weer dat je tijdens een hittegolf de airco op volle toeren zult moeten zetten. Het is op de laagste stand namelijk niet te doen voor de mobiele airco. Onze selectie van wat is de beste stille mobiele airco, heeft een zo laag mogelijk geluidsniveau.

Ook hebben veel mobiele airco’s wel een speciale nachtmodus. Deze functie zorgt ervoor dat het geluid zal afnemen, waardoor je hopelijk beter kunt genieten van je nachtrust. Verwacht hier geen wonderen van, het gaat grotendeels slechts over enkele decibellen.

Voor de lichte slapers zijn er gelukkig nog enkele mobiele airco’s die minder geluid maken. Een behoorlijk stille mobiele airco is de Electrolux EXP26U758CW. Deze mobiele airco heeft namelijk maar een maximaal geluidsniveau van 60 dB.

Zie hier nog enkele beste stille mobiele airco’s voor in de slaapkamer.


Hoeveel vermogen heeft mijn mobiele airco nodig?

Het vermogen van mobiele airco’s wordt altijd uitgedrukt in BTU. BTU staat voor British thermal unit. Het verschilt natuurlijk heel erg per kamer of ruimte, hoeveel vermogen je mobiele airco nodig zal hebben.

Gemiddeld genomen heeft een mobiele airco 100 tot 150 BTU nodig per kubieke meter (m³). De hoogte van het getal is afhankelijk van de isolatie in huis. Een goed gsisoleerde ruimte is namelijk makkelijker koel te krijgen, waardoor je ook minder vermogen nodig zult hebben. Hieronder zie je enkele voorbeeleden, zodat je makkelijker weet welke mobiele airco je kunt kopen.

Ondanks de wat is de beste mobiele’s uit onze selectie, kunnen niet alle airconditioners dezelfde ruimte verkoelen.

 • Voor het verkoelen van een gemiddelde slaapkamer heb je ongeveer 3.200 tot 4.700 BTU nodig. Hierbij hebben we de gemiddelde afmeting van van 12 m² genomen.
 • Om een gemiddelde studentenkamer koel te kunnen houden tijdens de zomer, heb je tussen de 4.700 en 7.100 BTU nodig. Dit is op basis van een gemiddelde afmeting van 18 m².
 • Voor een gemiddelde woonkamer heb je ongeveer 10.000 tot 14.900 BTU nodig om het koel te houden. Dit is berekend op basis van een gemiddelde afmeting van 38 m².
 • Als je een kleine kantoorruimte koel wilt houden, dan zul je behoorlijk wat uit de kast moeten halen. Voor een gemiddelde kleine kantoorruimte heb je tussen de 13.000 en 19.500 BTU nodig. Dit op basis van 50 m².

De plafondhoogte bij alle berekeningen is 2,6 meter. Dit getal is gehanteerd omdat 2,6 meter het wettelijke minimum is bij nieuwbouwwoningen.

Een mobiele airco met veel vermogen nodig? Bekijk dan de beste mobiele airco’s voor in grote ruimtes.


Wanneer kun je het beste een mobiele airco kopen?

Mobiele airco’s raken tijdens de warme zomerperiode erg snel uitverkocht. Voor wie tijdens de de zomer wel eens geprobeerd heeft om een mobiele airco te kopen weet, het is niet te doen. In elke winkel zijn de mobiele airco’s uitverkocht en als ze nog wel op voorraad zijn, dan is de prijs omhoog gegooid.

Het beste moment om een mobiele airco te kopen, is dan ook wanneer niemand er interesse naar heeft. Koop ruim voordat de zomer begint een mobiele airco. Wil je de goedkoopste prijs voor een mobiele airco? Koop dan je mobiele airco tijdens de wintermaanden. Niemand heeft interesse om dan een mobiele airco te kopen, waardoor de prijs op ze laagst staat.

Koop dus je nieuwe beste mobiele airco ruim voor de zomer begint, dan weet je zeker dat je niet achter het net vist.


Luchtvochtigheid regelen met een mobiele airco

De luchtvochtigheid regelen met een mobiele airco is heel eenvoudig. Vrijwel alle moderne mobiele airco’s beschikken namelijk over een ingebouwde ontvochtigingsfunctie. Met deze functie kun je de tijdens het warme weer, het vele vocht uit de lucht onttrekken.

Al onze best geteste mobiele airco’s van 2021 hebben een ingebouwde ontvochtigingsfunctie. Hiermee ben je dus verzekerd van een beste mobiele airco hebt, waarmee je ook nog eens de luchtvochtigheid kunt regelen.


Informatie over wat is de beste mobiele airco

Hier hier alles wat je moet weten over je mobiele airco. Van informatie over de beste mobiele airco, tot aan de basis informatie wat een mobiele airco is. Weten hoe een mobiele airco werkt, wat het verschil is of wat de voordelen en nadelen zijn? Lees het hier.

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco is heel simpel gezegd een airconditioning, maar dan op wieltjes. Met een mobiele airco kun je net zoals bij een vaste airconditioning, de temperatuur in de ruimte bepalen. Zo kunnen steeds meer mobiele airco’s zowel verkoelen als verwarmen. Zie hier de beste mobiele airco met verwarmingsfunctie.

Door de handige vooraf gemonteerde wielen, kun je de mobiele airco gemakkelijk door het hele huis verplaatsen. In de ochtend kun je dus de mobiele airco in de woonkamer plaatsen en aan het einde van de dag weer terug naar de slaapkamer. Zo geniet je de hele dag door van verkoeling, door het hele huis heen.

Bijna alle moderne mobiele airco’s hebben ook een standaard ontvochtigingsfunctie. Deze functie in de mobiele airco zorgt ervoor dat je de warme lucht kunt ontvochtigen, waardoor de gevoelstemperatuur sneller zal dalen.


Hoe werkt een mobiele airco?

Een mobiele airco is eigelijk hetzelfde als een vaste split airco. Het grootste verschil is dat de mobiele airco slechts uit één deel bestaat. Een split airco heeft doorgaans altijd twee delen, waarbij één van de twee buiten bevestigd moet worden.

Een mobiele airco gebruikt een speciaal koelmiddel en een warmtepomp, om de warme lucht af te koelen. Het speciale koelmiddel neemt de warme lucht op en de koele lucht die overblijft wordt weer terug de kamer in geblazen. De overgebleven warme lucht wordt via de afvoerslang naar buiten geblazen.


De voordelen en nadelen van een mobiele airco

Een mobiele airco brengt veel voordelen met zich mee. Ten eerste kun je eenvoudig de gewenste temperatuur instellen. Ten tweede is de mobiele airco gemakkelijk te verplaatsen en dus ook weer op te bergen. Dit is erg fijn als je bijvoorbeeld in de wintermaanden geen gebruik maakt van je mobiele airco.

Verder zijn veel mobiele airco’s goed voor het ontvochtigen en in sommige gevallen ook verwarmen. Als laatst, maar zeker niet het minst: een mobiele airco is in verhouding veel goedkoper dan een vaste airco (split airco).

De voordelen:

 • Een mobiele airco is eenvoudig te installeren
 • Een mobiele airco is makkelijk te verplaatsen
 • De prijs ligt veel lager dan bij een vaste airco
 • Mogelijkheid tot verkoelen en verwarmen
 • Mobiele airco’s hebben een ontvochtigingsfunctie
 • Sommige mobiele airco hebben luchtreiniging
 • Mobiele airco’s kunnen de ruimte ventileren
 • Mobiele airco’s hebben geen onderhoud nodig

Helaas heeft ook de beste mobiele airco niet alleen maar voordelen. Zo kent de mobiele airco ook enkele nadelen, die goed zijn om te weten. Zo heeft een mobiele airco bijvoorbeeld in verhouding tot een vaste airco minder vermogen om te koelen. Ook maken mobiele airco’s (veel) meer geluid dan reguliere airco’s.

Ook vergeten veel mensen dat een mobiele airco aardig wat kan wegen. Een gemiddelde mobiele airco weegt als snel 30 Kg. Als laatst moet een mobiele airco altijd verbonden zijn met een afvoerslang, welke via een raam of deur naar buiten moet.

De Nadelen:

 • Een mobiele airco is zwaar in gewicht
 • Een lager koelvermogen dan een vaste airco
 • Mobiele airco’s maken veel geluid
 • Het energievebruik ligt hoog bij mobiele airco’s
 • Mobiele airco’s en de afvoerslang nemen vaak veel ruimte in
 • Klein temperatuurverschil
 • Onwel gevoel

Een volledig overzicht van alle voordelen en nadelen van de beste mobiele airco’s lezen? Wij hebben in ons artikel over de voordelen en nadelen van mobiele airco’s alles uitgebreid beschreven.


Tips en informatie: mobiele airco

Als je de beste mobiele airco hebt aangeschaft, is het belangrijk deze goed te onderhouden. Daarnaast is het goed om te weten wat de kosten voor een goede mobiele airco zijn en hoe je deze installeert. Als laatste is het handig om de tips voor de meest efficiënte en optimale koeling door te lezen. Wij geven je alle tips en informatie voor mobiele airco’s die jij deze zomer nodig hebt.

Mobiele airco: onderhoud

Elk apparaat heeft zijn onderhoud nodig, zo ook een mobiele airco. Om zo lang mogelijk van je mobiele airco te kunnen genieten, is enig onderhoud vereist.

De beste mobiele airco dien je met enig regelmaat te reinigen. Hier adviseren wij om aan het begin van het seizoen de mobiele airco grondig te reinigen. De buitenkant van de mobiele airco, de filters en afvoerslang moeten voordat je de mobiele airco gaat gebruiken, goed schoon zijn. Voor het schoonmaken van de stoffilters kun je de stofzuiger gebruiken. Mocht het filter dermate vies of vuil zijn, spoel deze dan mat lauw water af. Wacht hierna 24 uur om er zeker van te zijn dat er geen achtergebleven vocht mee komt.

Het is ook aan te raden om tijdens de zomer, de filters van de mobiele airco weeklijks schoon te maken. Zo voorkom je dat stof ophoopt en vast komt te zitten in de mobiele airco. Vastzittend stof verminderd de werking van de mobiele airco en kan op langere duur schade aanbrengen.

Een mobiele airco moet in een zo schoon mogelijk omgeving staan. Zorg dus niet alleen dat de mobiele airco schoon is, maar ook de ruimte waarin deze staat.

Als laatste is het belangrijk om tijdig de filters en eventueel de afvoerslang te vervangen, wanneer dit nodig is. Een defecte filter, of gescheurde afvoerslang, heeft veel impact op de kwaliteit van koeling en levensduur van de mobiele airco.

Lees alle informatie over de tips voor efficiëntie, onderhoud en levensduur van je (nieuwe) mobiele airco.


Mobiele airco: Installeren

Een mobiele airco kun je zelf vrij eenvoudig installeren. Hierbij is in tegenstelling tot een vaste airco (split airco) geen hulp van een specalist nodig. De meegeleverde handleiding geeft stap voor stap aan welke handelingen je moet volgen. Volg onderstaande stappen om je nieuwe beste mobiele airco snel en veilig mogelijk te installeren:

 1. Pak de mobiele airco voorzicht uit en zorg dat deze rechtop staat.
 2. Als de mobiele airco op zijn kant heeft gelegen, laat de airco dan minstens 4 uur rechtop staan voordat je hem gebruikt. Dit is nodig zodat het koelmiddel terug naar beneden kan zakken. Te vroeg aanzetten kan zorgen voor permanente schade aan de mobiele airco.
 3. Verwijder volgens de handleiding eventueel overgebleven piepschuim of plastic.
 4. Verbind de afvoerslang aan de mobiele airco en leidt deze vervolgens via een raam of deur naar buiten.
 5. Gebruik wanneer mogelijk een raamafdichting kit, zodat de warmte niet terug naar binnen kan.
 6. Steek de stekker in het stopcontact en zet de mobiele airco aan.

Mobiele airco: de kosten

Ondanks dat een goede mobiele airco een stuk goedkoper is dan een vaste airco, kost deze nog behoorlijk wat geld. Een mobiele airco kent twee soorten kosten: de aanschafprijs en energiekosten. We behandelen beide kosten van de mobiele airco, om je een zo goed mogelijk beeld te geven.

Aanschafprijs

Een goede mobiele airco kan erg varieren in de aanschafprijs. Een kleine goedkope mobiele airco kun je namelijk al kopen tussen de € 150 en € 200 euro. Ben je op zoek naar een krachtige beste mobiele airco, dan kan de prijs al snel richting de € 800 of € 900 euro oplopen. Installatiekosten voor een goede mobiele airco heb je niet. Een mobiele airco is vrij eenvoudig te installeren, waardoor je dit zelf kunt doen. Lees hoe je een mobiele airco installeert.

Energiekosten

De kosten voor de energie lijken dan misschien niet veel, het kan toch behoorlijk snel oplopen. Gemiddeld genomen verbruikt een mobiele airco tussen de 1,0 tot 1,5 kWh. Bij een stroomprijs van 22 cent per Kwh, zou het betekenen dat je tussen de 22 en 33 cent per uur aan stroom betaald.

Gemiddeld genomen heeft Nederland 20 tot 40 warme zomerdagen per jaar. Dit zijn de dagen dat de temperatuur boven de 25 graden uitkomt. Dit is dan ook het moment dat de meeste mensen hun mobiele airco gebruiken.

Op basis van 8 uur per dag, 40 zomerdagen per jaar, zijn je energiekosten gemiddeld tussen de € 70,40 (1,0 kWh) en € 105,60 (1,5 kWh). Het loont dus zeker om even goed te zoeken naar een energiezuinige goede mobiele airco.

Meer lezen over de kosten van de mobiele airco? Zie hier ons artikel over de kosten van een mobiele airco.


Mobiele airco kopen: waar moet je op letten?

Als je een goede mobiele airco wilt gaan kopen, zijn er een aantal factoren waarop je moet letten. Niet elke mobiele airco is hetzelfde en daarom is het goed om te kijken welke mobiele airco bij jou past.

Koelvermogen

Een mobiele airco heeft een beperkt koelvermogen. Het is daarom belangrijk om te kijken of de mobiele airco die je wilt kopen, genoeg vermogen heeft om je kamer te verkoelen. Een mobiele airco met te weinig koelvermogen zal niet in staat zijn je kamer goed te verkoelen tijdens de zomer. Het maximale koelvermogen van de mobiele airco wordt aangegeven in BTU (British thermal unit)

Geluidsniveau

Het geluidsniveau is erg belangrijk. Veel mobiele airco’s staan bekend om het vele lawaai wat ze produceren. Een te luidruchtige mobiele airco kan erg vervelend zijn, vooral als je wilt slapen. Het geluidniveau van mobiele airco’s wordt aangegeven in dB(A) (decibel).

Energievebruik

Zoals eerder te lezen was, is het energieverbruik een belangrijke factor. Een mobiele airco verbruikt nou eenmaal veel stroom en om extra hoge kosten te voorkomen, heb je een energiezuinige mobiele airco nodig. Hoe hoger op de schaal van het energielabel, hoe energiezuiniger de mobiele airco.

Functies

Mobiele airco’s kunnen tegenwoordig steeds meer dan alleen verkoelen. Zo kun je met steeds mer mobiele airco’s ook je kamer ventileren, ontvochtigen en soms ook verwarmen. Extra functies als wifi, waarmee je de mobiele airco op afstand via je smartphone bedient, komt ook vaker voor. Let er goed op welke functies de mobiele airco heeft. Dit voorkomt achteraf teleurstelling.

Formaat en gewicht

Een zeker nog onbelangrijke factor om op te letten: het formaat en gewicht van een mobiele airco. Wat erg onderschat wordt is het gewicht van een mobiele airco. Een mobiele airco kan namelijk al snel 30 Kg wegen en in sommige gevallen zelfs meer. Even snel in je eentje de trap op tillen is soms lastiger dan van te voren gedacht. Kijk dus goed naar het gewicht van de mobiele airco.

Lengte van de afvoerslang

Vaak wordt er vergeten om te kijken naar de lengte van de afvoerslang. Thuis aangekomen is deze vaak te kort, waardoor je terug naar de winkel mag. De afvoerslang van een mobiele airco is gemiddeld relatief kort. De lengte van de afvoerslang is doorgaans 1,2 (120 cm) tot 1,5 (150 cm) meter.

Raamafdichting

Er zijn maar weinig mobiele airco merken op de markt, waar je nog een raamafdichting kit meegeleverd krijgt. Kijk dus goed of de mobiele airco een standaard raamafdichting kit heeft, of koop er direct anders één zelf bij.

Merk

Het laaste puntje waarop je moet letten is het merk. Dit is zeker niet onbelangrijk, gezien het merk de kwaliteit en afhandeling van reparatie vertegenwoordigd. In onze selectie van beste mobiele airco, hebben we enkel mobiele airco’s opgenomen met kwalitatief goede merken.


Wat is de beste mobiele airco van 2021

Mobiele airco: Beste koop

De’Longhi PAC EL98 Eco Real Feel

De mobiele airco van De’Longhi is een zeer krachtige mobiele airco, bomvol met extra functies.

De mobiele airco is kwalitatief goed en heeft een nette afwerking.

De Beste Mobiele Airco De'Longhi PAC EL98 Eco Real Feel

Mobiele airco: Stil en Zuinig

De’Longhi PAC EL92 Silent

De beste stille mobiele airco die ook nog eens zuinige is, is de De’Longhi PAC EL92 Silent.

Met een energielabel A+ is de mobiele airco een stuk zuiniger dan gemiddeld.

De beste Mobiele Airco De'Longhi PAC EL92 Silent

Mobiele airco: Klein en Voordelig

Fuave ACB09K01

Klein maar fijn kunnen we zeggen. De mobiele airco Fuave ACB09K01 is relatief compact en licht.

Door het lichte gewicht kun je de mobiele airco makkelijk verplaatsen

De beste Mobiele Airco Fuave ACB09K01

Mobiele airco: Zonder Afvoerslang

Evolar EVO-ES9000

De unieke mobiele airco zonder afvoerslang. De Evolar EVO-ES9000 is wat je zoekt.

Zonder afvoerslang is de mobiele airco makkelijk in gebruik en heb je geen raam nodig.

De beste Mobiele Airco Evolar EVO ES9000

Veelgestelde vragen over mobiele airco’s

Hoe maak je een mobiele airco schoon?

De buitenkant van de mobiele airco kun je afnemen met een vochtige doek. Reinig de stoffilters met een stofzuiger, of spoel deze af met lauw water. Wacht 24 uur voordat je de filters weer terug in de mobiele airco plaatst. Lees voor het reinigen de instructies van de meegeleverde handleiding.

Wat betekent BTU?

BTU staat voor British thermal unit en wordt gebruikt als term voor het aangeven van het vermogen van mobiele airco’s.

Werkt een mobiele airco ook zonder afvoerslang naar buiten?

Vrijwel alle mobiele airco’s hebben een afvoerslang naar buiten nodig, om de warme lucht te kunnen afvoeren. Toch bestaan er mobiele airco’s zonder afvoerslang. De Evolar EVO-ES9000 is bijvoorbeeld een mobiele airco die volledig werkt zonder afvoerslang.

Wanneer moet je een mobiele airco bijvullen?

Doorgaans hoef je een mobiele airco niet bij te vullen. Wanneer er bijvoorbeeld koelvloeistof uit de mobiele airco lekt, dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de (web)winkel of fabrikant. Uitzondering daar wanneer je een mobiele airco hebt die op water koelt.

Waar kun je een mobiele airco kopen?

Mobiele airco’s kun je tegenwoordig bijna overal kopen. Denk hierbij aan diverse (web)winkels, bouwmarkten en soms zelfs in de lokale supermarkt. Wij raden aan om je mobiele airco bij een winkel als Coolblue of Bol.com te kopen. Deze winkels staan bekend voor een goede service en garantie.

Kun je verkouden raken van een mobiele airco

Nee, je kunt niet verkouden worden van een mobiele airco. Tenzij je de mobiele airco slecht onderhoud en niet schoonmaakt, of wanneer je deze de gehele dag vol in je zicht laat blazen.

Wat is de levensduur van een mobiele airco?

Mobiele airco’s worden steeds beter, zo ook de bouwkwaliteit. Mobiele airco’s kunnen afhankelijk van het onderhoud, wel tot 10 a 15 jaar meegaan.

Wat is de Beste Mobiele Airco van 2021? – De Beste Mobiele Airco’s